Doorgaan naar inhoud

Onderhoud van teakhouten tuinmeubelen

Teakhout heeft geen onderhoud nodig voor een langere levensduur. Het is wel nodig als u het hout mooi wilt houden. Teak heeft een hoge weersbestendigheid omdat het veel natuurlijke oliën bevat, die dienen als natuurlijke beschermingslaag. Dit zorgt er ook voor dat er geen corrosie ontstaat als het in aanraking komt met metaal. Teak heeft als het nieuw is een prachtige honingkleur. Onder invloed van uv-licht zal het hout verkleuren naar een mooie zilvergrijze patina kleur. Dit doet niks af aan de kwaliteit van het hout.

  • Teak niet behandelen: U kunt ervoor kiezen teakhouten tuinmeubelen niet te behandelen, in principe is het niet nodig. Het honingkleurige hout verkleurt dan na verloop van tijd naar een mooie zilvergrijze kleur. Het hout kan door ons klimaat een groene aanslag krijgen als er niks aan gedaan wordt. 

  • Teak wel behandelen: Teakhout wat geen onderhoud heeft gehad is ook vlekgevoelig. Dit kan een reden zijn om tuinmeubelen van teak hout toch wel te behandelen met onderhoudsmiddelen van AppleBee en Yoi Outdoor Furniture. Kom naar Van de Pol Meubelen voor advies of lees hieronder hoe u dit het beste kunt doen! 

Uw teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Voordat u teak tuinmeubelen gaat beschermen raden wij aan eerst schoon te maken met een Teak Cleaner .Bij aanschaf van nieuwe teakhouten tuin meubelen is dit niet nodig. De cleaner reinigt het hout en verwijdert algen en schimmels die in het hout zitten (die zichtbaar zijn als zwarte/ donkergrijze vlekjes). Als het hout erg verweerd is, dan eerst schuren met zeer fijn schuurpapier of een groene schuurspons. Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven schuurstof goed te verwijderen.

Laat het gereinigde meubel eerst 24 uur goed drogen voordat u verder gaat met het aanbrengen van beschermende teakolie of color restore (zie hieronder). 

Producten voor het beschermen van teakhout

Er zijn verschillende producten voor het beschermen van teakhout. Afhankelijk van uw voorkeur en de afwerking van uw teakhouten tuinmeubel, kunt u kiezen voor de volgende beschermingsproducten:

  • Het teak verkleurt naar grijs onder invloed van de ultra-violet stralen van de zon. Dit proces kan worden vertraagd door het teak te behandelen met Teak Color Restore Antique, dat unieke UV-absorbeerders en reflectoren bevat. Dit product zal de honingkleur langer behouden.
  • Heeft u de voorkeur aan de zilvergrijze patinakleur, dan raden we voor de bescherming Teak Shield aan.
  • Nieuw is Teak Color Restore Coastal dat de coastal finish van teakhout op kleur houdt.
    Na het behandelen zijn uw tuinmeubelen beschermt tegen zon, regen en sneeuw en kunt u ze dus gewoon buiten laten staan, ook bij regen.

LET OP: Heeft u een tuinmeubel met geolied of gesealed teakhout? Gebruik dan nooit direct Color Restore Antique zonder eerst Teak Cleaner te hebben gebruikt. Dit zal een matig eindresultaat opleveren. Door eerst de cleaner te gebruiken zult u hiermee eerst de olie en/of het vuil verwijderen en het hout gelijkmatig bleekbruin maken, voor een mooi gelijkmatig eindresultaat. 

Wat als uw teakhouten tuinmeubel al donkergrijs is geworden?

Als u de kleur wilt herstellen naar het natuurlijke zilvergrijs, dan gebruikt u eerst Teak Cleaner om het hout schoon te maken en de kleur te herstellen. Vervolgens brengt u Teak Shield aan om de zilvergrijze kleur langer te behouden.
Vindt u de honingkleur van teak mooier? Gebruik ook dan eerst Teak Cleaner en vervolgens Teak Color Restore Antique.

Hoe verwijder ik de donkere vlekjes op mijn teakhouten tuinmeubelen?

De donkere vlekjes op teakhout zijn geen vuil, zoals veel mensen denken, maar schimmels en algen. Deze groeien op het hout en voeden zich met vocht en de teak-olie die door de zon wordt verwarmd. U kunt deze schimmels en algen verwijderen met Teak cleaner. Gebruikt u daarna opnieuw teak-olie, dan is de kans groot dat de schimmels en algen terugkomen. Ze hebben immers weer voldoende te eten. 

Hoe komt het dat teakhout grijs wordt? Kan ik daar wat tegen doen?

Teakhout wordt grijs door het ultra-violet in het zonlicht. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u het proces vertragen door het teak te behandelen met AppleBee Teak Color Restore Antique. Dit product bevat unieke UV-absorbeerders en reflectoren. 

Welke verzorgingsproducten kan ik gebruiken voor mijn teak tuinmeubels?

Dit hangt af van de kleur die u het mooist vindt voor uw teakhouten tuinmeubels:

 

  • Heeft zilvergrijs uw voorkeur? Dan raden we (nadat u ze eerst heeft schoongemaakt met Teak Cleaner) Teak Shield aan.
  • Behoudt u liever de oorspronkelijke honingbruine kleur van uw tuinmeubels van op het moment dat u ze kocht? Gebruik dan na het schoonmaken AppleBee Teak Color Restore Antique.
  • Voor tuinmeubelen met een coastal kleur kunt u na het schoonmaken AppleBee Teak Color Restore Coastal gebruiken. 

Tasten de AppleBee onderhoudsproducten andere materialen aan?

Bestaat uw tuinmeubel naast uit teakhout uit nog andere materialen, zoals aluminum, messing of textilene? De AppleBee onderhoudsproducten voor teakhout tasten in principe deze materialen niet aan. Maar om deze materialen schoon te houden, is het beter om contact met de onderhoudsmiddelen te vermijden. Komen deze materialen tijdens het schoonmaken toch in contact met de onderhoudsproducten? Dan kunt u de materialen, als het nog nat is, schoonmaken met water.

Zijn de teak onderhoudsproducten schadelijk?

In principe zijn de AppleBee Teak onderhoudsproducten niet gevaarlijk. Ze zijn ontwikkeld op waterbasis, mens- en milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. Toch is het advies om huid- en oogcontact te vermijden en de AppleBee onderhoudsmiddelen in goed geventileerde ruimtes te gebruiken. 

 

De onderhoudsmiddelen kunnen effect hebben op planten, gras en sommige soorten van bestrating. Zorg er daarom voor dat u het werkgebied vooraf goed afdekt met bijvoorbeeld wegwerpplastic.

Kan behandeld teak buiten in de regen staan?

U zult het net zien: heeft u uw teakhouten tuinmeubelen net behandeld en gaat het regenen... Kan behandeld teak wel in de regen staan? Het antwoord is ja. Snel na het aanbrengen zijn de meubels droog en zullen de onderhoudsproducten uw tuinmeubelen beschermen tegen zon, sneeuw én regen. 

Maakt het uit in welk seizoen ik mijn teak tuinmeubels behandel?

Het maakt niet uit wanneer u uw teak tuinmeubels behandelt. We adviseren dat te doen voor de winteropslag en in het begin van het voorjaar, wanneer u ze weer gaat gebruiken.

Wilt u de oorspronkelijke honingbruine kleur van teak behouden? Dan is het belangrijk dat u Color Restore Antique aanbrengt voordat zonlicht het grijswordingsproces in gang zet. Voorkomen is minder werk dan het herstellen van grijsgeworden teakhout.

Mijn teak is ruw en verweerd. Kan ik daar wat aan doen?

Als uw teakhout ruw en verweerd is, betekent dit niet dat u een onderhoudsprobleem heeft. Teak bevat dan nog genoeg natuurlijke olie om zichzelf tegen verrotting te beschermen. Het is dus enkel een cosmetisch issue.

Wilt u liever een glad oppervlak? Dan kunt u het teakhout met de hand licht opschuren met zeer fijn schuurpapier. Machinaal schuren kan zwarte vlekken op het teak veroorzaken door de hitte. Dat is dus niet aan te bevelen! Gebruik na het schuren een droge spons om het achtergebleven stof zorgvuldig te verwijderen.

Heb ik niet ook nog een teak brightener nodig?

Sommige merken verkopen zowel een teak cleaner als een teak brightener om teakhout te reinigen. AppleBee Teak Cleaner omvat beide. Het bevat zowel reinigende als kleurherstellende bestanddelen. Voordeel is dat u zo dus het 2-stappen-proces versimpelt met 1-stap. U bespaart tijd en geld. 

Kan ik teak cleaner ook gebruiken op geolied of gesealed teak?

AppleBee Teak Cleaner verwijdert olie en vuil van het teakhout en maakt het hout gelijkmatig bleekbruin. Daarna kunt u het behandelen met Color Restore Antique of Shield, afhankelijk van de door u gewenste kleur. 

Hierbij is het belangrijk dat u Teak Color Restore Antique nooit direct op geolied teak toepast, aangezien hier dit een zeer matig eindresultaat zal opleveren.

Hoe lang gaat AppleBee Teak Color Restore Antique mee?

Over het algemeen gaat Apple Bee teak Color Restore Antique het hele seizoen mee zonder dat het teakhout zwart of grijs wordt. Dit hangt echter ook af van onder andere de hoeveelheid blootstelling aan zonlicht en regen en de leeftijd van het hout. 

Hoe breng ik Color Restore Antique aan?

Maak uw teak tuinmeubel eerst goed stofvrij. Breng daarna een dunne laag AppleBee Color Restore Antique aan met een stofvrije doek. Gebruik geen spuit of spons, omdat dat een te dikke lag kan geven. Een te dikke laag gaat na verloop van tijd afbladderen of krijgt kleine scheurtjes. 

Is Color Restore Antique ook te verwijderen?

Dit kan door het teakhout te schuren. Dit is echter wel tijdrovend. Daarom is het advies om de Color Restore Antique eerst uit te proberen op een klein stukje aan de onderzijde van uw tuinmeubel om te kijken of het u bevalt.

Wat doet Teak Shield?

Teak Shield brengt een bijna onzichtbare, beschermende laag op het teakhout. Deze laag zorgt ervoor dat vlekken zoals van eten en drinken (rode wijn, koffie, ketchup) niet snel in het hout dringen. De laag beschermt het teakhout bovendien tegen vocht en het binnendringen van vuil en algengroei. 

Hoe breng ik Teak Shield aan?

Zorg dat het teakhout 100% droog is. Breng met een zachte, pluisvrije doek een laag Apple Bee Teak Shield aan en laat het goed in het hout intrekken. Breng na 4 uur droogtijd een tweede laag aan en laat de tuinmeubelen 24 uur drogen voordat u ze aan de weersomstandigheden blootstelt.

Hoe kan ik het beste mijn teak tuinmeubels laten vergrijzen?

Laat uw nieuwe teak tuinmeubels vier tot acht weken buiten staan. Onder invloed van de ultraviolette stralen van de zon krijgen ze dan een bleekgele kleur. Breng dan Teak Shield aan volgens de gebruiksaanwijzing.

Hoe maak ik sterk verweerd teakhout weer mooi grijs?

Reinig eerst uw teak tuinmeubels eerst met Teak cleaner. Hiermee brengt u de oorspronkelijke kleur van het teakhout terug. Daarna kunt u de tuinmeubel behandelen met Teak Shield.

Moet ik Teak Shield direct op mijn nieuwe tuinmeubel aanbrengen?

U kunt Teak Shield op nieuw teakhout gebruiken, maar laat het teak wel eerst een week buitenstaan. 

Hoe verwijder ik Teak Shield?

U kunt AppleBee Teak Shield verwijderen met AppleBee Teak Cleaner. Als dat nodig is kunt u het teakhout na het drogen licht schuren met zeer fijn schuurpapier.

Waar kan ik de AppleBee Teak onderhoudsproducten bestellen?

U kunt de AppleBee onderhoudsproducten direct online bestellen of ophalen in onze tuinmeubelwinkel in Bilthoven. 

 

FAQ teak tuinmeubelen onderhouden
Telefonisch bereikbaar

030 2291180

Bezoek onze winkels

Bilthoven & Utrecht

Mail ons

info@vandepolmeubelen.nl

Vergelijk Producten

{"one"=>"Selecteer 2 of 3 items om te vergelijken", "other"=>"{{ count }} van 3 items geselecteerd"}

Selecteer het eerste item om te vergelijken

Selecteer tweede item om te vergelijken

Selecteer derde item om te vergelijken

Vergelijken